Milli Eğitim Bakanlığı’nca yenilenen “Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, öğrencilere okulda ve sınıfta cep telefonu kullanımından kaynaklanan disiplinsiz davranışlarına ilişkin düzenlemelere yer verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerinin cep telefonu kullanımından kaynaklı disiplinsiz davranışlarını önlemek amacıyla “Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği”nde kınama, kısa süreli uzaklaştırma, tasdikname ile okuldan atma ya da örgün eğitimin dışına çıkarma cezalarını, bilişim araçlarıyla gerçekleştirilen disiplinsiz davranışlara da uyarladı. Örgün eğitimin dışına çıkartılan öğrenciler, açık öğretim programları ve yaygın eğitim kurumlarına kayıt yaptırabilecek. Öğrenci eyleminden dolayı aldığı disiplin cezasının yanı sıra okul ve kişi mallarına verdiği zararı da ödeyecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca yenilenen “Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, son günlerde sık sık kamuoyunun gündemine gelen, öğrencilerin cep telefonu kullanımının okullarda yarattığı disiplinsiz davranışlara ilişkin yeni hükümler konuldu. Yönetmeliği tanımlar kısmına “bilişim araçları” ifadesini koyan Bakanlık, bu araçları “ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu ve kamera ile bilgi toplama, saklama, tasarlama, işleme, aktarma ve çoğaltmada kullanılan bilgisayar, internet, *** çalar, DVD, CD, çağrı cihazı” olarak tanımladı.
İZİNSİZ KONUŞAN KINANACAK
Bilişim araçlarıyla gerçekleştirilen disiplinsiz davranışlar dercesine göre yönetmelikte öngörülen cezaların herhangi birine çarptırılacak. Buna göre, “bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek ve bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak” eyleminden dolayı öğrenciler “kınama” cezasına çarptırılacak.
“Bilişim araçları ile yönetici, öğretmen, eğitici personel, memur, diğer görevliler ve ziyaretçiler ile öğrencileri rahatsız edici davranışlarda bulunmak” eylemini gerçekleştirilenlere, “okuldan kısa süreli uzaklaştırılma” cezası verilecek.
“ETİK” İHLALİN CEZASI TASDİKNAME
Yönetmelikte, bilişim araçlarının neden olacağı disiplinsiz davranışların “etik” derecesi de konuldu. Buna göre yönetici, öğretmen, eğitici personel, öğrenci, memur, diğer görevliler ve ziyaretçilere “etik olmayan” ses, söz ve görüntülerle zarar verici davranışlarda bulunan öğrenciler “okuldan tasdikname” ile uzaklaştırılacak.
ÖRGÜN EĞİTİMDEN DE ÇIKARTILABİLECEK
Öğrenciler, bilişim araçlarıyla gerçekleştirdikleri disiplinsiz davranışları nedeniyle örgün eğitimden çıkarılma cezasına da çarptırılabilecek. Bilişim araçları nedeniyle örgün eğitimden çıkartma cezasına çarptırılacak eylemin şekli, yönetmelikte şöyle ifade edildi:
“Bilişim araçları ile toplum değerlerine aykırı zararlı, bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddet içerikli yasak yayınlar bulundurarak kişi ve kurumlarla ilgili ses, söz ve görüntüler alıp bunları çoğaltmak, sanal ortamlarda dinlemek, dinlettirmek, izlemek, izlettirmek, yaymak ve ticaretini yapmak.”
ÖRGÜN EĞİTİMDEN ÇIKARTILAN AÇIK LİSEYE KAYIT YAPTIRABİLECEK
Yönetmelikte, “örgün eğitim dışına çıkartılma” cezasına çarptırılan öğrencilerin akşam liseleri dışında devam zorunluluğu olan okullara kayıt yaptıramayacak. Açık öğretim programları ile yaygın eğitim kurumlarına bu öğrencilerin kayıtlarını alabilecek.
ZARAR DA ÖĞRENCİYE ÖDETTİRİLECEK
Yönetmelikte ayrıca öğrencinin zararı ödemesi de öngörüldü. Buna göre, verilen disiplin cezasının yanında okul ve kişi mallarına verilen zararlar, zarara yol açan öğrenciler tarafından ödenecek.
Hürriyet